Vegetarisk Liguriska “Köttfärslimpa” Och Medelhavskosten

Denna vegetariska limpa är inspirerad till att vara en traditionell ligurisk maträtt, polpettone di fagiolini (köttfarslimpa av gröna bonor), som är något jag hörde den första gången jag åkte till Ligurien. Inkluderat emellan Medelhavet, Alperna och bergerna Apenninerna. Ligurien är en smal landremsa som är så skön att titta på och även en sann kulinarisk skatt. På grund av regionens geografi, som i själva verket utvecklades Ligurien till en en konst baserad på mestadels grönsaker, frukt, örter, och den bästa olivoljan någonsin (som ursäkt åk Toskanare och Apulianare). Den lilla fisken tillät agiterade Liguriska havet fiska, små djur som höns och kaniner. Ägg naturligtvis och ost av mjölk från getter och får hålls på de närliggande bergen som också användes för att mestadels komplettera växtbaserad regim. Sådeslagg integrerade och blen ofta som substitut av baljväxter. Ibland blev vilt från de närliggande skogarna också fångade, men det var en sällsynt behandling för vanligt folk.

La Cucina Povera Ligure, det “fattiga” koket av gamla tiders liguriska folk låter verkligen som den perfekta medelhavskosten, vilket inte är att ha pasta och pizza hela dagen, som några av oss kanske tror ;) Det är i stället ett hållbart och hälsosamt sätt att äta, som vi kanske vill fundera över innan vi vill hylla mer modern diet. Så många som vi är, är det viktigaste, att vi kan väl tänka som om vi vore som den gamla tiden av Ligurisk folk med bara en liten del landremsa som stöd.

Njut av denna smaskiga grönsaks köttfärslimpa för tillfället där rötfrukter och gröna bönor berikas av parmesan och ägg för att göra en underbar köttfri samt ett lågGI huvudrätt.

VEGETARISK LIGURISK KÖTTFÄRSLIMPA

Du behöver: 

700 g gröna bönor

700 g morötter

700 g rotselleri

6 ägg

80 g (2 dl) riven pecorino ost

80 g (2 dl) riven parmesan ost

4 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

1 matsked majoram blad (eller 1 tesked torkad)

en nypa muskot

havssalt

olivolja

smör och mandelmjöl i pannan

1 stor bakform eller två mindre för limpan

 

Så gör du:

1) Skölj, rensa och koka gröna bönor, morötter och rotselleri (grovhackade går snabbare) separat i saltat vatten. Sila grönsakerna.

2) Stek rotselleri med vitlök och en matsked olivolja i några minuter tills grönsakerna ser stekta ut. Ta ur rotsellerin från pannan.

3) Stek den finhackade löken i samma panna med lite olivolja tills de blir gyllenbruna. Låt svalna.

4) Separera äggvitorna från äggulorna och vispa äggvitorna med en nypa salt tills det blir fluffigt. Tillsätt parmesan och pecorino ostar till äggulorna.

5) Mosa eller mixa alla grönsaker separat och fördela äggulaostblandningen mellan de tre olika pyréerna mos. Krydda de mosade gröna bönorna med mejram blad och halv stek schalottenlöken. Kridda de mosade morötterna med muskot och även den andra hälften av schalottenlöken.

6) På slutet, fordela de vispade äggvitorna mellan de 3 grönsakspyréerna mos.

7) Smörj en stor bakform (eller två små) och strö med mandelmjöl.

8) Bred ut de gröna bönorna mös på botten. Fortsätt med rotselleri mös och avsluta med en lager morot.

9) Grädda i 180 grader tills limpan ser hård ut (ca 1 timme).

10) Låt svalna och vänd upp och ner på ett långt serveringsfat.

Matlagnings tips: Det bästa sättet att koka grönsakerna i denna maträtt är att ånga de. Denna typ av tillagning kommer att göra dem fastare och perfekta att mosa. Om du kokar de, glöm inte att pressa ut så mycket vattent som möjligt.

Serverings tips: Servera med en dränkt pestosås (du kan enkelt lägga till olivolja och lite vatten om den är köpt eller gör din egen variant med mindre osttill och mer olivolja och basilika än vanligt).

Leave a Reply